15 Aralık 2015 Salı

İSTİRİDYE MANTARI YETİŞTİRİCİLİĞİ

İSTİRİDYE MANTARI YETİŞTİRİCİLİĞİ

"Kompost Hazırlama"

Buğday veya arpa sapından yapılan balyaları dağıtıp su ile yıkadıktan sonra kaynatma kazanına doldurun.. Yıkama işlemi ne kadar iyi olursa malzeme o kadar temiz olacaktır. Hem yıkanacak hem yumuşayacak. 

Kaynatma kazanının iç kısmına 20-25 cm yüksekliğinde ızgara yerleştirilmiştir. Izgara üzerine 5 cm aralıkla açılmış delikleri bulunan metal sac levha konulmuştur. Bu ızgara yüksekliği kadar kazana su doldurulacak ve su balyalara temas etmeyecektir. altta kaynayan suyun buharı sac plakanın deliklerinden yukarı çıkarak kazan içerisindeki balyayı dezenfekte edecektir.

Kazana doldurduğunuz sapın üzerini battaniye veya kilim gibi bir şeyle kapatın. içerdeki buharın basıncıyla malzeme daha iyi dezenfekte olacaktır. Düdüklü tencere gibi görev yapacak.

Su kaynamaya başladıktan sonra en az 2 saat bekleyin. ne kadar uzun süre kaynamaya devam ederse dezenfeksiyon  o kadar iyi olacaktır.

Kaynama bittikten sonra malzemeyi çıkarın. kullandığınız ekipmanları çamaşır suyu ile dezenfekte etmeyi unutmayın.

Sapı temiz ve dezenfekte ettiğiniz bir yere yayın. Malzeme burada hem soğuyacak hemde içerisindeki amonyak gazını atacaktır. Bu en önemli noktalardan biridir. içerisindeki gazı atamayan malzeme küflenmeye mahkumdur ve sarım yapmayacaktır. 1 gün bu şekilde bekledikten sonra malzemeyi olduğu yerde alt üst edin ve havalandırın. 

Sapın içerisine alçı katmalısınız. sıcak havalarda %2 soğuk havalarda % 1 oranında alçı ilave edin. Ayrıca kompostun besleyiciliğini arttırmak için içerisine %5 kepek ilave edebilirsiniz. bu yüzdeleri kullandığınız kuru sap balyasının ağırlığına göre hesaplayın. 

"Misel Ekimi"

Güzelce birbirine karışacak şekilde harmanlayın ve ekime başlayın. poşetlerinizin rengi önemli değil siyah beyaz fark etmez. fakat mümkün olduğu kadar küçük poşet kullanın. 8-10 kg kompost alacak poşetler idealdir. 6-7 cm sap ve bir sıra tohum şeklinde ekiminizi yapın. 

50 cm yüksekliğinde bir poşete 4-5 sıra tohum yeterlidir. Her sıraya en az 50 gram tohum kullanın. Bu da 10 kg lık poşete 250 gram %2,5 tohum yapar. fazla kullanırsanız daha çabuk sarmasına faydası olacaktır.

Ekimini bitirdiğiniz poşetin ağzını boşluk kalmayacak şekilde sıkıca bağlayın. eşit aralıklarla poşet üzerine 10 tane delik açın. Bu önemli bir noktadır. Delikler 50 kuruş büyüklüğünde olsun. çarpı atmayın poşeti keserek alın. Yuvarlak delikler olsun. Bu poşetinizin içindeki gazı atmasına ve daha iyi solunum yapmasına faydası olacaktır. Pin oluşumu da güzel olacaktır. 

Poşetleri en fazla 2-3 saat içerisinde yerlerine yerleştirin.
(en ideal üretim için tavsiyeleri yazıyorum. İlla böyle olacak demek değildir)

"Kuluçka Dönemi - İklim İstekleri"

Ekimden en fazla 4 gün sonra bu görüntü oluşmalıdır. Herşeyin yolunda gittiğinin göstergesidir.

Gelelim iklim isteklerine.
Kuluçka süresince ortam sıcaklığı 18-20 derece olarak.
Ortam nemi ise %40 dan aşağı olacak kesinlikle sisleme nemlendirme yapılmayacak.
Ortam sürekli karanlık olacak. Günde 1 kez 15-20 dakika kadar havalandırılacak.

Poşetlerin iç sıcaklıkları 30 dereceyi kesinlikle geçmesin. Yoksa miseller yavaş yavaş ölmeye başlar. 30 u geçtiği zaman 24 saat içinde düşürün. Kompost iç ısıları 25-28 aralığında ise harika bir misel sarımı olur.

Kuluçka süresi ortamın uygunluğa göre 20 ile 30 gün sürebilir.
Bunu şu şekilde gözlemleyebilirsiniz. ortalama 15 inci günden itibaren poşetler sarı su bırakmaya başlar,
Daha sonra poşetler vakumlama yaparak içine çeker.
En sonunda da açtığınız deliklerin kenarları beyazlar.
Bu belirtilerin hepsini de gördükten sonra. ışıkları yakın, havalandırmaya başlayın.
Işıklandırma günde 12 saat olacak.
Havalandırma ise ortama göre değişmekle birlikte 45 dakikada bir kez 15 dakika fanların çalışması şeklinde yapılacaktır.
Ortam sıcaklığı ise 12 ile 18 derece arasında olmalıdır.
50 m2 bir alan için 5 tane ikili uzun florasan lamba yeterli olacaktır. 
(ortamın herhangi bir yerinde gazete okuyabiliyorsanız ışık yeterlidir .)
Havalandırmayı farklı şekillerde yapabilirsiniz. 2 fan, birisi bir tarafta üstte diğeri diğer tarafta altta. Üstteki temiz hava basacak alttaki pis havayı dışarı atacak. İçeri temiz hava basan fanın ucuna boru poşet takabilir üst kısmına delikler açarak temiz havayı yukarıdan verebilirsin. hem eşit temiz hava verilir. Hem de içeride rüzgar esintisi olamaz.

Açtığınız deliklerden pinler çıkmaya başlayacak ve mantarları küçük beyaz topaklar halinde toplu iğne başı gibi pinleri görülmeye başalayacak bu aşamada pinlerin üzerine su gelmemesine dikkat edin. bu küçük pinler iyice belirgin olduktan sonra (alttaki resimde poşetlerde küçük yeni çıkanlar) sislemeye başlayın.

Ortam nemini ayarlamak önemlidir. Işık ,Temiz Hava, Nem. Bunlar ne kadar düzgün verilirse ürün o kadar güzel olur. Nemlendirme için ULV sisleme cihazı kullanmanızı öneririm. Suyu sis haline getirdiği için mantar için çok ideal. yağmurlama veya direk su uygulamayın. Ortam nemi % 80-85 lerde tutmaya çalışın. 

İstiridye mantarı pinlerinin çıkışı ve büyümesi
Mantarlar büyümeye devam ediyor.

"Hasat"
Hasat büyüklüğüne gelmiş istiridye mantarı.
Hasat edilmiş ve satışa hazır istiridye mantarları
Hasattan 15-20 gün sonra tekrar pinler çıkacak ve bu şekilde 2 kez daha ürün verecektir.
Verim her seferinde düşecektir. İlk verim en yüksek verimdir.
Poşetiniz 10 kg ise size ortalama 3 kg mantar verecektir. Kabaca verim kullandığınız kuru madde ağırlığı kadardır.

 Ürününüz bol ve bereketli olsun. Emeğiniz boşa gitmesin. 

Bu blog ( http://gardaslik.blogspot.com ) da yeralan bilgiler kaynak gösterilerek kullanılabilir.
 MESUT (Gardaşlık) "MMS" 

4 yorum:

Unknown dedi ki...

anlatımınız çok güzel. emeğinize sağlık.

Unknown dedi ki...

Anlatımınız çok güzel olmuş.Benim merak ettiğim konu kepeğin pastörize edilip edilmediği ve ediliyorsa nasıl edildiği. Teşekkürler.

GARDASLIK dedi ki...

yaptığım kompostta ben kepeği kaynatmadım. sonradan malzemeye ilave ettim.

Unknown dedi ki...


Merhaba siz kompost satıyor musunuz 100 metrekarelik bir alana ne kadar bir kompost gider ve fiyatı nedir öğrenebilir miyim